Neviete, čo pod stromček? Vyskúšajte nášho darčekového radcu.

Ako správne prať uteráky a osušky

Ako správne prať uteráky a osušky

Či už vylezieme z vane alebo zo sprchy, tak všetci siahneme po tom istom a teda po uteráku alebo osuške. Chceme uteráky hebké, mäkké a voňavé, nikto z nás nestojí o utretí sa do niečoho, čo nás bude škrabať alebo čo bude tvrdé.

Ako dosiahneme, aby naše uteráky boli práve také, aké chceme, poďme sa na to pozrieť:

  • uteráky a osušky kupujeme vždy kvalitné. Kvalitu poznáte podľa gramáže, ktorá by nemala byť pod 400 g/m2
  • Ak pred prvým použitím je potrebné minimálne dvakrát uteráky vyprať, to preto, že ich zbavíme nečistôt z výroby a zvyškov farieb. Tiež dôjde k utiahnutiu uvoľnených vlákien – slučky sa zatiahnu a uteráky spevnia svoj tvar.
  • ako pri ostatnej bielizni aj tu je zásada nemiešať farby – predídeme tak nechcenému zafarbeniu
  • Ak nastavíme správnu teplotu prania, ktorá je medzi 40-60 °C, ale vždy sa riaďte teplotou, ktorá je uvedená na štítku uteráka. Teplota by však nemala byť väčšia ako 60 °C, pretože potom dôjde k tomu, že vlákna zaťažujeme až príliš a uteráky stratia svoju mäkkosť a hebkosť – a to predsa nechceme.
  • dodržujte správne dávkovanie pracieho prášku – ak budete dávať moc, tak sa prášok nedostane von a bude sa usadzovať vo vláknach, takže tu sa držme pravidla „menej znamená viac“
  • Ak odporúčame prať v tekutých pracích prostriedkoch - odpadá, tak problém s rozpúšťaním sypkého prášku. Na farebné a čierne ušká a uteráky patrí prášok na farebnú bielizeň a na bielej potom prací prášok na bielu bielizeň.
  • zabudnite na aviváž, tie vlákna uterákov zlepia k sebe a oni tak prídu o svoju hebkosť a mäkkosť

Uteráky máme vyprané, tak sa poďme pozrieť na sušenie

  • najlepším a najšetrnejším sušením je klasické sušenie vonku na vzduchu
  • Ak sušenie v sušičke úplne neodporúčame, ale ak sa pre ňu rozhodnete, tak voľte vždy program s nižšou teplotou a sušte radšej pomalšie a dlhšiu dobu. Príliš veľká teplota vláknam značne škodí.
  • žehlenie skôr neodporúčame, pretože vlákna by sa splošteli a polámali a potom by ste prišli o savosť uterákov